Съдът блокира Wikipedia в Германия

Немският политик и член на парламента Лутц Хайлман успя да издейства съдебна забрана за достъп на посетители до сайта wikipedia.de, съобщава Techcrunch.Забраната ще е в сила докато не се редектира информацията за Хайлман в електронната енциклопедия.

На депутатът на се понравило твърдението, че е бил член на Щази - източногерманското разузнаване.Освен това в сайта се споменава и това, че Хайлман заплашвал бившия си любовник.

Домейнът wikipedia.de е регистриран от Wikimedia Deutschland - немско подразделение на собствениците на Wikipedia. Хайлман не успял да
издейства блокирането на de.wikipedia.org, тъй като сървърите се намират във Флорида - извън юрисдикцията на немския съд.

След като на 16 ноември Хайлман получи решението на съда, той заяви, че когато личната информация за него бъде свалена от сайта, достъпът до
сървъра ще бъде възобновен.

Не за пръв път немските политици предевяват претенции към Wikipedia. В края на 2007 година представителката на лявата партия - Катина Шуберт се оплака в полицията, че в немската Wikipedia твърде често се появяват нацистки символи.

Немският раздел на електронната енциклопедия е един от най-големите. Той съдържа повече от 825 000 статии. Само английската версия е по-богата от него със своите 2,6 милиона статии.


Още :
http://www.techcrunch.com/2008/11/16/german-politician-blocks-local-wikipedia/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини