НАТО увеличава военните на Изток, Турция иска повече сигурност

НАТО ще увеличи военното си присъствие в източния фланг с четири батальона в Литва, Латвия, Естония и Полша, а в Румъния ще направи многонационална бригада. В същото време обаче Алиансът декларира, че не е заплаха за нито една страна и не иска нова Студена война.

Това стана ясно по време на срещата на върха на НАТО, която се провежда във Варшава. Днес е вторият ден от тази среща, на който се очаква да се обсъдят борбата срещу Ислямска държава, мигрантската криза, киберсигурността и Афганистан.

Увеличаването на военното присъствие е стъпка, която има отбранителен характер, уточни генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. 

България ще участва с до 400 военни на ротационен принцип в бригадата в Румъния. Български военни няма да бъдат дислоцирани в прибалтийските държави и в Полша. 

НАТО търси диалог и с Русия - за тях тя е много важна. 

През октомври се очаква да се обсъди дали да се увеличи присъствието на НАТО в акваторията на Черно море, но България няма да участва в многонационалните батальони в Балтийските страни и Полша, съобщи военният министър Николай Ненчев.


Румъния

Президентът на Румъния Клаус Йоханис представи предложенията за укрепване на военноморското и военновъздушното присъствие на НАТО в района на Черно море и добави, че е нужно да се изгради по-силна отбрана и да се заеме позиция на сдържане.

Турция

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че НАТО трябва да бъде по-активно заради заплахите срещу сигурността.

Бежанската криза има ефект върху целия свят. Кибер-атаките, епидемиите и регионалната нестабилност се отразяват дори и върху географски изолираните държави, заяви Ердоган. Турция очаква от НАТО да покаже повече усилия, за да не се отрази тероризмът негативно върху сигурността на Турция.

Той заяви, че срещата на високо равнище на НАТО във Варшава, дни след нападенията на „Ислямска държава“ в Близкия изток, идва в наистина важно време. Както виждаме, международната сигурност става все по-крехка, категоричен е Ердоган.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини