Полицията в Далас разкри подробности за първото по рода си убийство с робот в САЩ

Полицията в Далас защити решението си да използва робот, за да неутрализира стрелеца, който уби петима полицаи по време на протест в четвъртък. От силите на реда отбелязаха, че спорният метод е използван само„като последен вариант”, цитирани от „Гардиън”.

На фона на потенциални правни отражения във връзка с използвания метод срещу нападателя, полицията огласи първи подробности относно модела на робота и вида експлозив, използвани за елиминирането на 25-годишния Майцах Джонсън.

Джонсън беше убит в четвъртък вечерта, след като полицията постави експлозив на робот, управляван с дистанционно управление след няколко часови преговори и престрелка в гараж с паркинг в колеж. Така за първи път в историята на САЩ полицията убива престъпник с робот.

В съобщение полицията в Далас отбелязва, че е използвала робот Remotec, който е произведен от гиганта Northrop Grumman. Роботът е носел около 450 грама експлозив С4 и детонатор, допълват от полицията.

След като всички опити за преговори със заподозряния Майцах Джонсън се провалиха на фона на престрелка, департаментът използва механичен тактически робот като последен вариант, за да постави експлозивно устройство с цел спасяване живота на полицаите и гражданите”, се казва в съобщението.

Някои анализатори смятат, че безпрецедентните действия заплашват да нарушат установения правов ред при убийства от страна на силите на реда.

Според експерти повдигат се нови правни, етични и технически въпроси.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини