ДАНС ще може да арестува, но само заради тероризъм

Арест за 24 часа и претърсване на хора - тези полицейски правомощия отново ще бъдат делегирани на ДАНС, но само в случаи на тероризъм. Промяната ще бъде направена в новия Закон за противодействие на тероризма, който трябва да мине тепърва пред парламента.

С предходните и заключителните му разпоредби на закона се променя и Законът за функциониране на ДАНС. Правото на агентите да арестуват им бе отнето след идването на власт на втория кабинет "Борисов", припомня в. "Сега". Позицията на ГЕРБ, че ДАНС не трябва да арестува, очевидно се е променила. С новите разпоредби се дава право те да задържат хора, извършили международен тероризъм и екстремизъм, както и финансирането им, а също и подпомагащи чужди служби, терористични или екстремистки организации.

Друга съществена промяна се предвижда в Закона за електронните съобщения. С нея ще се забрани притежаването на повече от 10 предплатени СИМ карти. Всички, които имат повече от 10 ваучера, ще разполагат с 6 месеца след влизането в сила на закона, за да декларират пред мобилните оператори кои телефонни номера ще ползват. Останалите ще бъдат закрити. Ако пък не ги декларират, всички номера ще бъдат деактивирани. Мобилните оператори ще трябва да уведомят абонатите си за предстоящите промени, предвижда законът. Очевидно авторите му са наясно, че с подобни разпоредби може да се стигне до хаос, и затова са записали, че до 4 месеца след влизането им в сила трябва да се проведе информационна кампания, която да разясни ограниченията.

Законът за противодействие на тероризма, написан от МВР, вече предизвика силна обществена реакция. Според новите разпоредби на заподозрени в тероризъм може да се забрани посещаването на определени места, срещите с определени хора, притежаването на повече от един телефон, може да им се отнеме паспортът. При антитерористична операция службите ще могат да разполагат с всяко помещение или жилище, стига да го сметнат за нужно. Това включва и повреждане и унищожаване на имущество. Новите текстове предвиждат даване на полицейски правомощия и на армията в случай на тероризъм. Освен това вътрешният министър ще определя дали има извънредна ситуация на тероризъм и ще "пуска в действие" новите права на армията.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини