Протест в София срещу министъра на културата

Протест срещу министъра на културата Вежди Рашидов ще се проведе днес пред сградата на Министерството на културата в София. Събитието е планирано за 19.30 часа. 

"Министърът на културата Вежди Рашидов си позволи да окаже политически натиск върху несъгласните с провежданата от него политика. Заради критики към проекто-закон, двама експерти бяха уволнени", заявяват организаторите на протеста във Фейсбук.

Владо Руменов, който взе участие в предаването на БНТ „Денят започва с култура”, водено от Георги Ангелов, беше уволнен от Националната художествена галерия, след като е работил 38 години там. Самият журналист беше беше предупреден от министъра да "не иронизира държавата, на чиято ясла е". 

В петък се проведе първият протест срещу Рашидов, като нагласата на протестиращите е той да се провежда всеки ден до оставката на министъра. В проявата се включиха интелектуалци. 

В същото време, в защита на Рашидов се обявиха актьори и премиерът Бойко Борисов. 

"Извини се човекът, болен е знаете. В същото време чух доста хора Халваджиян.., които доста го защитаваха", каза премиерът пред журналисти. Той добави, че властта не оказвала никакъв натиск към медиите, а държавното радио БНР било най-опозиционната медия. „Ние не може да влияем на медиите. Най-опозиционната медия е БНР, нещо да съм казал?”, запита риторично премиерът.

В същото време художникът Владимир Руменов получи официална покана да се върне на работа, въпреки че от ръководството на галерията мотивираха освобождаването му с това, че не притежава необходимия ценз за поста, който заема.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини