Съдят хазартно зависим касиер на банка за присвояване на пари

Окръжната прокуратура в Благоевград внесе обвинителен акт срещу бившият касиер в офис 1 на „Райфайзенбанк България“ в града Момчил Тодоров за присвояване на огромна сума пари.

Обвиняемият е с дълъг стаж във финансовата институция, от 2008 е назначен за „отговорен касиер“ в нея.

Примката около него и разкритията за присвоените суми са две години по-късно, когато след сигнал за злоупотреби, в банковия офис, където работи започва извънреден одит. По това по това време Тодоров бил в платен годишен отпуск.

В хода на проверките са установени редица нарушения, извършени от обвиняемия.

Като част от проверката е извършено фактическо преброяване на наличностите в деветте обслужвани от офиса банкомата, при което е установено, че за периода от две години, през който Момчил Тодоров обслужвал банкоматите, са се натрупали липси. При изпълнение на задълженията си по обслужването им, попълването и осчетоводяването на банкоматите бившият касиер присвоил от поверените му пари на „Райфайзенбанк България“ ЕАД сума от 405 000 лв.

Последвали инспекции и по касовите операции по сметките на клиентите на банковия офис, които засекли, че обвиняемият Тодоров отклонявал средства и ги присвоявал и от сметките на определени клиенти. Сред нарочените от него сметки били тези на негови близки и познати, а друг критерий за подбор били рядко обслужвани от титулярите сметки, по които нямало много движение. Така касиерът успял да отклони от сметките на четиринадесет клиента и да се разпореди в свой личен интерес с парична сума в общ размер на 119 878 евро и 173 274 лв., или с обща левова равностойност 407 037.61 лв.

За улесняване на престъплението в повечето от случаите Тодоров фалшифицирал документите така, че те да приличат на разписани от титуляра на съответната сметка.

Оформял и референцията за касова операция „теглене в брой“ на определена сума пари и получена от титуляра на депозитната сметка. Тегленето ставало без знанието и съгласието на лицето, на чието име била депозитната сметка в банката.

Проверката засякла липси от наличността на касата, на която той бил отговорен касиер, в размер на 1498.18 лв. и 100 евро, или с обща левова равностойност 1693.76лв.

Заради констатираните нарушения Тодоров бил търсен от одиторите, но не бил открит. Месец по-късно -на 1 декември 2010 г. обвиняемият се свързал по телефон с един от колегите си и му продиктувал размерите на сумите и депозитните сметки на клиенти на банката, които е присвоил, както и на чие име трябвало да бъдат върнати конкретните суми. В огнеупорната каса за съхранение на вещи на Тодоров бил намерен лист с изписани имена и посочени суми срещу тях.

Впоследствие, в хода на досъдебното производство, от назначената комплексна видеотехническа и лицево - идентификационна експертиза на осем видеокамери за външно и вътрешно наблюдение на банковия офис се установява как обвиняемият Тодоров изнасял паричните средства извън офиса. Най-често това ставало с подготвяне на известно количество пачки с банкноти в касовото помещение и поставянето им в полиетиленова торбичка.

По време на разследването установено, че касиерът правел финансовите измами, за да залага в различни игри. Някои от еднократните му залози стигали до 15 000 лева. През цялото време се надявал, че след като получи голяма печалба от хазартни игри, с част от нея ще възстанови парите на банката.

След извършване на престъпленията Тодоров се укрил и продължителен период от време бил издирван с Европейска заповед за арест. През септември 2014 г. измамникът бил задържан в Швейцария и предаден на българското правосъдие.

Първоначално наложената мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по-късно била изменена в „парична гаранция“ в размер на 10000 лв.

Предстои Окръжният съд в Благоевград да насрочи първото заседание по делото.

 Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини