Насилие е имало и в още два центъра за деца, твърди депутат

Има и други случаи на насилие и недобро отношение към деца, настанени в т.нар. защитени жилища или центрове от семеен тип.
Припомняме, преди няколко дни започна проверка на такъв случай от Шумен, за който се надигна обществено негодувание след публикуван в интернет клип.

Султанка Петрова от Патриотичния фронт обясни в студиото на Нова телевизия, че получава сигнали от персонал от тези заведения.

Има случай на насилие над дете с психични проблеми. Става въпрос за център за настаняване на деца в Плевен. Въпреки риска непрекъснато са увеличавали дозата на лекарството, детето е затваряно, тормозено, то е изпадало в тежки депресии.

Данни за подобен случай има и за център за деца във Велинград, където дете е бито в тоалетната – там, защото само там няма камери.

Султанка Петрова обяви и че често, когато изтече информация за такива случаи на насилие, има и по някой уволнен от персонала на тези центрова. Тя увери, че е уведомила всички компетенти институции.

Депутатът разкритикува процеса на деинституционализация на децата, лишени от родителски грижи и настанени в социални заведения. Според нея при процеса е поставен акцент върху материалното изграждане на нови центрове, но не и в персонал и съпътстваща грижа за децата.

За това са изхарчени едни 200 милиона евро, посочи Султанка Петрова и припомни, че България е единствената страна, която е получила такива средства в Европейския съюз.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини