С газ или без газ? Колко са газифицирани в Димитровград?

В Димитровград, клиентите на газоразпространителното дружество са около 300, което включва общински и държавни сгради, а изградената мрежа е около 30км.

След информацията за стартиралата програма за ускорено газифициране и възможността да си върнем 20% от вложените средства за газова инсталация, е време да се помисли дали искаме да прибегнем до тази стъпка. Летният сезон не е момента, в който се мисли за отопление, но е най-подходящият за ремонти. За самата програма писахме по рано http://www.dimitrovgrad.bgvesti.net/news/396751/-20-ako-se-gazificirame. Целта на програмата е преминаване към по-ефективни начини на изразходване на енергия и преодоляване на последиците от спирането на 3ти и 4-ти реактор на АЕЦ Козлодуй.

Какви са предимствата или недостатаците да се газифицираме и да използваме прирогден газ, всеки ще прецени сам, ние ще ви дадем информацията, която имаме за да ви помогнем да заемете вашата позиция.

ЕКОЛОГИЯ: Синьото гориво е доказано екологично чист начин за отопление и готвене - то изгаря, като отделя значително по-малко парникови газове, за разлика от отоплението с печки на дърва и въглища които са една от основните причини за мръсния въздух, който дишаме през студените месеци. Замърсяването на въздуха в различните населени места без централно отопление се дължи между 50 и 90% на печките, това сочи анализ на общините, представен от Георги Михайлов, началник на отдел „Качество на атмосферния въздух“ в Министерството на околната среда и водите през 2011 година. Освен замърсяването на въздуха и миризмите, от значение е и изсичането на горите (законно или не) в регионален, национален и световен мащаб. И в практично отношение, се спира носенето, цепенето, подреждането, качването и свалянето на дърва, и/или въглища, мръсотията и саждите в дома. Колкото повече хора спрат да горят дърва и въглища за отопление, толкова по-чист въздух ще дишаме. И все пак в екологично отношение газта е невъзобновяем източник, което ще рече, че има един капацитет, който ще можем да използваме и в екологично отношение не можем да възстановим, но това са процеси, развиващи се със столетия напред във времето.

СИГУРНОСТ: Газта е лесно запалима, но пряко не носи рискове от пожар. Котлите са затворена система, която не може да придизвика пожар директно. Всеки пламък или повърхност с висока температура могат да предизвикат пожар в зависимост от условията.

Налягането на газта, подавано към абоната е много ниско. За разлика от познатите ни бутилки под налягане, използвани в бита, налягянето, подавано към абонатите е „със сила на човешки дъх“, увериха ни от дружество СИТИГАЗ. Има системи за газозасичане, които може да монтирате в дома си срещу сумата от 100-200лв. Тези системи са пригодени така, че усетят ли наличие на газ, моментално спират подаването му за домакинството.

ЕФЕКТИВНОСТ: В дома газта може да ви служи за отопление чрез система от котел и радиатори, за готвене на котлона или във фурната, за топла вода. При всички случаи инвестиция за изграждане на нова система ще има. Най-голяма полза има от отоплението, но може значително да свалите разходите за него, ако имате вече изградено отопление с „водна риза“, което е над половината от началната инвестиция. Началната инвестиция при напълно нова система, за жилище от около 80кв.м. е 336лв, като това е таксата за инсталация към газопреносното дружество, но тя включва монтиране на табло извън вашето жилище (апартамент или къща), а от таблото сумата за изграждане на исталацията е за ваша сметка. Ако живеете в блок и вие сте единственият желаещ за присъединяване, най-вероятно таблото ще бъде монтирано до входа на блока, от където вие ще заплатите изграждането до вашия апартамент. Но от СИТИГАЗ ни увериха, че при наличие на повече от един желаещ, те може да изградят сградната инсталация за тяхна сметка.

Последвалата инвестиция може да варира от 2500 до 5500 лева, в зависимост от вашите предпочитания и уредите, които искате да преминат на газ, а и от особенностите на жилището за изграждане на водната инсталация. Инсталацията след вашето табло за присъединяване не се извършва от СИТИГАЗ, а от сертифицирана фирма за газови инсталации. С тази фирма вие трябва да се свържете и те да направят проучаване на обекта, съобразявайки се с вашите потребности и желания и да ви изготвят оферта за инсталация и проектиране. От СИТИГАЗ ни казаха, че имат договор с фирма за газови инсталации, чрез която може да използвате схема на изплащане в период до 3 години, с първоначална сума от минимум 30%. От точно тази инвестиция може да си върнете 20% по програмата "DESIRE GAS", за която документацията ще се води от присъединетелното дружество СИТИГАЗ.
Според газофициращото дружество, отоплението на газ е икономически изгодно, заради ниските цени на продукта, голямата му ефективност и постигнат комфорт.
По неофициални данни, събрани от потребители, които използват газта за отопление, топла вода и готвене, на апартамент със средна квадратура от 80 – 100кв.м. на годишна база средния разход на горивото е 1000кб.м., което се равнява на около 630лв. за една година. От тази сума около 80-85% е отоплението, което по груби сметки е по 100-150лв. отопление през студените месеци, но разбира се това зависи от много фактори, каква температура смятате за комфортна в жилището, каква част от денонощието държите по-висока температура на отопление, какви са енергиините загуби на апартамента (дограма, изолция, съседи, външни стени) и тнк. Най-добрият начин да получите по-точна информация е от дружеството за монтаж на газови инсталации, те ще ви направят изчисления спрямо характеристиките на жилището, което обитавате.

Сумите написани в статията са ориентировачни и не може да разчитате, че са актуални за вас - единствената гарантирана сума е тази за присъединяване 336,00лв с ДДС, която е определена от ДКЕВР и е актуална за 2016 година.

С газ или без газ, вие преценете, но за да направите вашата преценка може да посетите клиенски център на СИТИГАЗ за повече информация и за да ви свържат с фирма която безплатно ще ви направи оферта за необходимата инвестиция.
 

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини