Годишен технически преглед на колата само с платен данък

По искане на Сдружението на общините в България преминаването на технически преглед без платен данък на автомобила вече няма да е възможно, съобщиха от Министерството на транспорта. От тази седмица по време на техническите прегледи ще се извършва електронна проверка за платен данък на автомобилите, а не както до сега чрез представяне на документ от общината. Тази електронна проверка ще работи само в общините, които са заявили, че имат пълна готовност да гарантират свързаността и функционалността на системата.

 За общините, които не са заявили пълна функционалност, системата ще изисква само представяне на документ за платен данък или такъв, че са освободени от данък, който следва да бъде сканиран. Този документ ще се приема и в случаите когато общината не е подала информация или има срив в системата. Други видове документи няма да бъдат приемани.

 Общините имат задължение след плащането на данъка на автомобила това да бъде отбелязано и в системата, като паралелно с това всяка община трябва да издава и документ за платения данък със залепен стикер на него.

 От септември 2014 г. влязоха в сила измененията на Наредба Н-32. В наредбата беше предвидено проверката за платен данък върху превозното средство да става по електронен начин, чрез информационната система на техническите прегледи. За целта общините трябва да осигурят достъп до базите си с данни за платените данъци. В наредбата беше посочено, че електронната проверка трябва да заработи ефективно само когато съответната община предостави технически съвместим с информационната система достъп до базата с данни за платен данък от съответната община. Очакванията са, че с пълното заработване на системата ще се увеличи събираемостта на дължимия данък върху превозните средства.

Източник: http://pik.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Во
    войника щвейк
    12 -1
    09:47, 22 юли 2016
    Съгласно наредбите на общините годишните данъци на сградите плащаме на тримесечия от 01 януари до края на всяка година като се ползват и отстъпки Тук влиза като данък и този на МПС И изниква въпроса защо трябва да плащаме пътния данък задължително за да отидем на тех преглед --------отговара е да пълним гушата на държавата от която гуша някои да ТОЧАТ ПАРИ
Последни новини