Над 2000 хибрида и 173 електромобила са регистрирани в България

В България има регистрирани 173 електромобила и 2001 хибрида, показват официалните данни на Пътната полиция към средата на месеца. Общо, задвижваните от електричество превозни средства са 720, като 399 са мотопеди и мотоциклети.

Товарните коли на ток са 42. Електричество използват също два автобуса и един трактор.

Все още обаче държавата неработи особено активно за навлизането на електромобилите. Към момента те са освободени от данъци, които обаче не са особено високи. Преди месец влязоха в сила и промоционални екотакси при закупуването им, като те са с 30% по-ниски за електромобилите и 15 на сто по-ниски за хибридните. В част от градовете, колите на ток могат да спират и безплатно в зоните за платено паркиране.

В страните, с най-сериозно стимулиране на екологичните превозни средства, за покупка на кола на ток се предлагат стимули, намаляващи цената им с до 5000 евро. Наскоро министърът на екологията Ивелина Василева обяви, че чрез Националния доверителен екофонд ще бъдат купени 34 електрически автомобила за нуждите на държавната администрация.

С предимства на електромобил, без неговите недостатъци
Новата мода след екомоделите са плъг-ин хибридите, които нямат основния недостатък на електромобилите - ограничения пробег. Те изминават около 50 километра на ток без вредни емисии, което е достатъчно за градско шофиране.

В същото време двигателят с вътрешно горене гарантира пробег, колкото на всеки друг автомобил. Такива модели в България вече показаха "Ауди", БМВ, "Волво", "Мицубиши", "Тойота" и "Фолксваген".

По данните на КАТ в страната са регистрирани 1550 хибрида на бензин и ток, и 51 коли на дизел и електричество. Няма разбивка обаче колко от тях са плъг-ин и колко са традиционните, при които батериите се зареждат от работата на двигателя с вътрешно горене и трансформираната в ток кинетична енергия, отделяна при спиране и движението по инерция.

От регистрираните в България 4.2 млн. превозни средства на бензин са 2 млн, а на дизел 1.65 млн. Около 200 000 хил. от превозните средства са на метан и пропан-бутан, или поне толкова са регистрирани в КАТ, че работят на такова гориво.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини