В Пловдив: Разкриха 2 престъпни групи за дни

Две престъпни групи са разкрити в рамките на последните 10 дни на територията на Областната дирекция на полицията в Пловдив, съобщиха отам. Открити са над 2 кг амфетамин, задържани са трима участници в измамна схема.

Подробности около успешните реализации през последните 10 дни бяха оповестени на пресконференция днес в ОД на МВР – Пловдив. Старши комисар Христо Разсолков представи резултатите от специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението, проведена в края на миналата седмица в Пловдив. Под наблюдението на Окръжна прокуратура в хода на акцията са задържани 9 души на възраст между 23 и 28 години. На седем от задържаните е повдигнато обвинение, един е с мярка “задържане под стража”. При организираните множество процесуални и следствени действия са събрани доказателства, че деветимата са се занимавали с организирана търговия на наркотични вещества на територията на Пловдив и Черноморието. В ползваните от тях домове в областния град са открити и иззети общо над 2 кг амфетамин, около 3 г таблетки екстази, 83 г марихуана, 8 електронни везни, над 60 000 лева и незаконно притежавани оръжие и боеприпаси. Групата работела в конспиративност - срещите между участниците се провеждали по предварителна уговорка и само в тъмната част на денонощието, значителните количества наркотици били разпространявани в изключително кратки срокове. Сред участниците в престъпната схема нямало конкретна йерархия, но единият действал като основен продавач, от когото останалите купували и разпространявали дрогата на по-ниско ниво, съобщи зам.-окръжният прокурор Гаврил Гавраилов. В хода на втората успешна реализация криминалистите са задържали трима телефонни измамници. В акцията са участвали и служители от ГД “Национална полиция” и ОД на МВР - Плевен. Разследването е стартирало на 23 юли, когато от възрастна пловдивчанка били поискани по телефона 2 000 лева за получаване на колет от близки в чужбина. Мъж, използван за “муле” в измамната схема, се усъмнил в получените инструкции и незабавно сигнализирал в полицията. В резултат на организираните множество оперативни и издирвателни действия на 28 юли били задържани трима мъже от град Левски - криминално проявените Д.С.- Келеша /47 г./ и С.С.-Люляка /52 г./, и Г.С. /44 г./. Те са заподозрени в извършването на телефонни измами на територията на Пловдив и страната. Механизмът, по който престъпната група е работила - под предлог за освобождаване на пратка от роднини в чужбина най-често са заблуждавани възрастни жени, като измамниците ги задържали постоянно на телефона, за да нямат възможност да обмислят ситуацията. В резултат на извършените до момента процесуално-следствени действия спрямо двама от мъжете е внесено искане в съда за постоянна мярка “задържане под стража”. Като съпричастни за престъпната дейност за издирване са обявени съжителстващи мъж и жена от село Градище.

Зам.-директорът на ОДМВР-Пловдив комисар Георги Георгиев обяви, че през последната година освен тази реализация пловдивският отдел “Криминална полиция” е провел 10 успешни операции по линия на телефонните измами. Общо са задържани 17 души, занимавали се с престъпленията не само в областния град, но и на територията на Карлово, Асеновград и Първомай. В Пловдив прокуратурата и полицията действат активно в тази насока и нашата основна задача е, освен да бъдат разкрити, извършителите на телефонни измами да бъдат “вкарани” в затвора, каза зам.-окръжният прокурор Гавраилов.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини