Край Пазарджик откриха най-старото злато в Европа

    Археолози откриха край Пазарджик злато, изработено по-рано от това във Варненския халколитен некропол.

    Това означава, че златното мънисто, открито в "Града на птиците" до с. Юнаците, става най-старото злато в Европа, съобщава БНТ.

    С абсолютна сигурност е по-ранно от Варненския некропол. Поне 200-300 години, обясни Явор Бояджиев, ръководителят на археологическите разкопки. 

    Хоризонтът, в който е намерено, се отнася може би към средния халколит, каза още Явор Бояджиев.

    Хората, живели в "Града на птиците" преди 8 хиляди години, са били носители на висока култура и добре развита цивилизация. Сред тях е имало земеделци, грънчари, можели са да обработват мед и са произвели една от най-големите колекции на птичи фигури, от които идва името на праисторическото селище. Открити са останките на жена с ампутирана китка, като операцията е била проведена много грамотно, раните са заздравели без възпаления и жената е живяла дълго след операцията, според изследванията на антрополога Стив Цойнер.

    Варненският халколитен некропол е открит през 1972 г. в района на Варненското езеро и е датиран в края на V — началото на IV хил. преди Христа. Смяташе се, че находката от "Варненското злато" е най-старото технологично обработено злато в Европа, причислявано към т. нар. Култура Варна (4400 - 4100 г. пр. Хр.).

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ми
      Митко
      1 0
      22:41, 6 авг 2016
      Мисля , че Варненското злато е най- старото в света. Ако това е по старо от него , то излиза , че е
      най - старото в света. Не мога да си обясня защо от БНТ говорят , че е най- старото в Европа а в някои руски медии пишат , че намереното край Пазарджик злато е най- старото в света.
    Последни новини