Във Вселената шансовете за живот скачат след милиарди години

Животът на Земята се е появил преждевременно, е извод от изследване, цитирано от ЮПИ и БТА. То оборва виждането, че формите на живот на планетата са позакъснели

Земята е само на 4,5 милиарда години, докато Вселената се е родила преди 13,8 милиарда години.

Фактите, свързани с човешкото съществуване, показват, че Вселената е подходяща за живот сега, но изследване на учени от центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън" показва, че вероятността за поява на живот нараства значително в бъдещата Вселена.

От известното за еволюцията на ранната Вселена и за продължителността на живот на звездите може да се заключи, че живот за пръв път е станал възможен 30 милиона години след Големия взрив. Друг извод е, че той ще престане да съществува след 10 трилиона години.

Учените създали компютърен модел, за да разберат кога в периода между тези две граници условията в космоса биха били най-подходящи за живот.

Основно в модела е значението на размерите на звездите. Първото поколение звезди са били прекалено големи, разкрива изследването. По-големите звезди горят с по-ярка светлина, като изчерпват горивото си, преди животът около тях да е имал време да се развие.

По-малките звезди, чийто живот е по-дълъг, стават с времето все повече. Звезди, чиято маса съставлява 10 на сто от слънчевата, изгарят за 10 трилиона години - достатъчно дълъг период, за да може на орбитиращи около тях планети да се появи живот.

Новият модел навежда на мисълта, че шансовете за поява на живот нарастват 1000 пътислед много милиарди години.

Публикацията не подсказва дали това означава, че с извънземните драматично сме се разминали... във времето.

"Шансовете за поява на живот са много по-големи в далечно бъдеще", увери астрономът Ейви Лоб от Харвардския университет.

Как хората са извадили късмет? Учените не са съвсем наясно, но изказват предположение, че"сме се появили преждевременно на бял свят" по думите на Лоб.

Друга негова хипотеза е за звездите по-малки от Слънцето, които са най-дълголетни и теоретично животът на техните планети би трябвало да изпревари процесите на Слънчевата система.

Възможно е "средата около звезда с малка маса да е опасна за живот."

Когато са млади, редица по-малки звезди, като червените джуджета, излъчват радиация. Тя може да лиши млада планета от атмосферата, с която скоро се е сдобила, и да подкопае шансовете за поява на живот.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини