Румяна Бъчварова: Каналите за трафик се активизират

Каналите за трафик на мигранти през България се активизират през последните дни. До дни ще бъде създадено специализирано звено за пресичане на тези канали.

Това съобщи на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Полицейски операции за нелегални имигранти ще се провеждат периодично, за да ограничим максимално хората, които преминават нелегално през територията ни, увери Бъчварова. 

Тя съобщи, че при проведена снощи специализирана операция срещу нелегалната миграция в района на Женския пазар в София повечето проверени са били с документи. 

"Осем души са задържани без документи. Ние не можем да ограничим придвижването на хората, които са минали процедурата за получаване на статут и се опитваме да регулираме тяхното присъствие, така че да не създава проблем на гражданите, обясни министър Румяна Бъчварова.

Бъчварова допълни, че необходимите към момента сили са разположени на границата. Скоро към МВР ще заработи и общо звено по предотвратяване на трафика. 

"Център за борба с трафика, анализа, обработката, съответните препоръки, планирането на действието ще се извършва в това звено. Досега работеха отделните дирекции, сега ще съберем всички на едно място, за да можем по-активно да работим по трафикантските мрежи", обясни Бъчварова. 

По линия на поисканата от ФРОНТЕКС помощ, скоро се очаква 60 офицери от Полша и техниката, необходима за тяхната работа. 

Динамичен е потокът от мигранти, каза още МВР министърът. Каналите се активизират и цената, която се плаща вече е по-висока. 

"Преди малко говорих със сръбския вътрешен министър, който ме увери, че те регистрират намаляване на притока от България и преориентиране на потоците, които те следят, през други държави. И това мисля, че е една добра новина", каза Румяна Бъчварова. 

Постоянни патрули в центъра на София от днес

От днес в рисковите райони на София, където се събират бежанци и стават най-много инциденти, ще има постоянно полицейско присъствие, стана ясно още днес. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е помолила вътрешния министър Румяна Бъчварова за постоянно полицейско присъствие на рисковите места в столицата.

Камерите на Центъра за видеонаблюдение на Столична община са разположени главно на рисковите места. 
2000 камери има на 400 ключови места в столицата, каза кметът. 

От днес ще има денонощни патрули на жандармерията, на СДВР, от Общинска полиция през деня които да бъдат пред гаровия площад и ще правят обход по бул. "Мария Луиза". Жандармерията ще обхване най-рисковата част на "Мария Луиза", добави Фандъкова.

Междувременно служители на СДВР са задържали 57 чужди граждани без документи за самоличност, между които и жени и деца. Те са установени на различни адреси и отведени в столични районни управления, където предстои установяване на произхода и самоличността им, след което ще бъдат предадени на службите по компетентност.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини