Скандални разкрития в Индия

Индия е в състояние, подобно на шок след официалното съобщение, че първата терористична група от хиндуисти може би е е осъществила серия от смъртоносни бомбени атентати, приписвани първоначално на бунтовници мюсюлмани, пише в неделното си издание лондонският "Индипендънт".


Разкритието принуждава страната да разгледа някои трудни въпроси, посочва изданието. Най-малко 10 души са били арестувани във връзка с няколкото бомбени взрива в доминирания от мюсюлманите град Малегаон в западния щат Махаращра през септември, довели до смъртта на 6 души. Има предположения от страна на полицията обаче, че групата може да е осъществила серия по-раншни атаки, в това число зловещото миналогодишно взривяване на международния влак на път към Пакистан, при което загинаха 68 души. Сред предполагаемите членове на групировката са армейски офицер и хиндуистки монах.

Бомбените атаки не са необичайно явление в Индия - имаше серия подобни инциденти през последните месеци - но полицията обикновено ги приписва на мюсюлмански екстремисти, често обвързвани с военни групировки, разположени или в Пакистан, или в Бангладеш. В резултат от това, неотдавнашното разбиване на предполагаемата хиндуистка група принуди Индия да се изправи пред някои трудни въпроси.

Страната, която се гордее с претенциите за религиозна и културна толерантност - амбиция, която често се оказва без покритие - трябваше да си зададе въпроса как подобна група е могла да действа тъй дълго. Армията на страната, която се гордее с професионализма си, бе принудена да започне обезпокоително разследване.

Почти всекидневното изтичане на подробности от полицията също предизвика гримаси на смущение сред главната политическа опозиция в страната, хиндуистката националистическа партия Бхаратия Джаната, начело в проучванията на общественото мнение при насрочени общи избори в началото на следващата година. Партията и нейният кандидат за министър-председател, Лал Кришна Адвани, от дълго време обвиняваха ръководенето от Индийски национален конгрес правителство за меко отношение към тероризма с участието на мюсюлмани. Но Бхаратия Джаната отказваше да призове за смазване на хиндуистките групи и миналата седмица Адвани дори разкритикува полицията за начина, по който тя разпитва единият от заподозрените за членове на групата, която е жена.

Наблюдатели отбелязват, че фактът, че полицията е арестувала предполагаеми членове на групата по време на значителен политически натиск, предполага нарастващ професионализъм на силите за сигурност на страната.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини