Вярата в безсмъртието на душата

Има ли живот след смъртта? Този въпрос е стар колкото света. Близките на починалите пазят тяхното място в сърцето си; слагат цветя на гроба им, почитат паметта им. Но има ли такова нещо като безсмъртие на душата?

Макар и да не си го признават, много хора се стремят към богатство. За други най-важно от всичко в живота е успехът в работата и затова работят до изнемога. Или пък се вманиачават да поддържат здравето си с всевъзможни диети и фитнес-програми. Остава ли време за размисъл или за истински отдих? - Не? Душата и духовното вече нямат място в живота ни, смята теологът Волфганг Грюнберг.

"Бих казал, че животът, съсредоточен само върху веществения свят, е бездуховен на всички равнища. Опредметяването на човека е
най-ужасната деформация на човека", казва Грюнберг. Той говори за самообзценяване на човека.

Хората, казва той, смятат, че трябва да функционират безотказно, като машини. Това им отнема, в крайна сметка, достойнството. Душата и духовните потребности се забравят. Последиците са мания за красота, депресии и бягство във виртуалните светове.

"Живеем в общество, в което самотата е много разпространена, всеки живее сам, за себе си, точно по тази причина душевният живот ни става непонятен. Самовглъбението може би не помага да открием тайните на душата, но то е способност, чрез която се съпричестяваме с другите, чрез която осъзнаваме, че не сме сами."

Хората все по-малко разбират и религиозната лексика, религиозния речник. Мнозина са тези, които не вярват в душата и душевния живот. Анселм Грюн, автор на бестселъри, монах и проповедник казва: "Не бива да си представяме така конкретно тялото и душата. Тялото изгнива, това е ясно. Но какво означава "душа"? Според християнската теология душата е не само дух
тя се изразява в образ, каквото и да означава това. Душата, в последна сметка, е неописуема", казва Анселм Грюн. Според него душата се проявява тогава, когато нещо ни развълнува или докосне. С нея са свързани прозренията, възторгът, вдъхновението, изтръгването от делника, докосването до истинската ни същност.

Душата, смята Грюн, може да се опознае. Само че за това са нужни спокойствие, съзерцание, вглъбяване. Днешният живот се нуждае от одухотворени хора, не от бездушни процеси, изтъква Грюн. Само че и според него безсмъртието на душата не може да се докаже. В него може само да се вярва.


Източник: deutsche Welle

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини