Руската бойна авиогрупа остава в Сирия безсрочно, ползва базата безвъзмездно

Руската бойна авиационна група остава за безсрочен период в Сирия. База "Хмеймим", където са разположени руските самолети пък ще бъде ползвана безмъзмездно.

Това е записано в споразумението между Сирия и Русия, което президентът Путин е внесъл за ратифициране от Държавната дума.

Самият документ е подписан между двете страни на 26 август миналата година в Дамаск.

В него се уточнява, че бойната група е разположена в Сирия по молба на сирийската страна.

Използването на руската авиационна група се осъществява съгласно решения на командира й, по планове, съгласувани с двете страни. Съгласува се също така и съставът на групата.

Договаря се също така, че въоръжението, боеприпасите, оборудването и материалите, необходими за изпълнението на задачите се внасят в Сирия без облагане с данъци и такси. Личният състав на руската авиогрупа може „безпрепятствено да пресича сирийската граница, като не подлежи на граничен и митнически контрол“.

На личния състав и членове на семействата му е предоставен имунитет и привилегии, аналогични с тези на дипломатите. Руските транспортни средства и въздушни съдове, използвани в интерес на авиогрупата се ползват с имунитет от проверки, арести и други принудителни мерки.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини