Турският външен министър заплаши с евентуално напускане на НАТО

Може да обмислим дали да не напуснем НАТО, тъй като Алиансът не дойде да помогне тогава, когато със сила беше направен опит да бъде сменена законната власт в Турция. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за продържавната Анадолска информационна агенция.

В изявлението си Чавушоглу посочва, че ЕС е подклаждал настроенията срещу турската държавност и срещу турския президент Реджеп Ердоган. Той беше категоричен, че ЕС може да вини само себе си, ако Запада "изгуби" Турция, визирайки евентуално излизане на Анкара от НАТО.

Интересен аспект от интервюто на Чавушоглу беше и, че той обясни, че Турция изгражда "силна връзка" с Русия по темата "Сирия". Турска делегация, съставена от експерти на турското външно министерство, от турски военни и от експерти от турските разузнавателни служби, ще отиде скоро в Русия за нови разговори за Сирия.

Изявлението на Чавушоглу моментално беше коментирано официално от НАТО. От там заявиха, че членството на Турция в Алианса не е поставено под въпрос и че Анкара може да разчита на солидарност и подкрепа във възстановяването след опита за преврат. "Турция е високо ценен член и допринася съвместно за общите действия на НАТО. Турция заема основна част в процеса на вземане на общи решения на НАТО", се казва още в съобщението на Алианса.

Конкретно за опита за преврат от НАТО напомнят, че в нощта на бунта генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е говорил точно с Чавушоглу и е заклеймил въоръжения опит да бъде сменена властта в Турция, като е подкрепил турските демократични институции.

Турция има втората по големина армия от всички страни-членки на НАТО, след тази на САЩ.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Петев
    1 -1
    16:04, 11 авг 2016
    Мурзилкиии, до скоро Ердоган беше злодей и опасен за България ислямист нали? А сега ,след като се съюзи с вашия вожд Путин и заявява излизане от НАТО голям пич ли е вече? Айде да видим рубладжиите какво ще изохкат по въпроса ,щото до вчера всеки ,който беше срещу безобразията на руснаците ,беше обявяван моментално за чалма и фес .Вие сега не сте ли русофили с чалми и фесове?
Последни новини