Забавяне на икономическия растеж в ЕС, даже и в Германия

БВП на ЕС за второто тримесечие се е увеличил с 0,4 на сто спрямо предходния тримесечен период, а за еврозоната с 0.3%. При Германия растежът е едва 0.4%.

Това сочи предварителна оценка на европейската статистическа служба Евростат, публикувана на сайта й.

През първото тримесечие на текущата година БВП на ЕС и еврозоната нарасна със съответно 0,5 на сто и 0,6 на сто. 

Спрямо второто тримесечие на 2015 година БВП на ЕС е нараснал с 1,8 на сто, а на еврозоната - с 1,6 на сто след растежа от 1,8 на сто и 1,7 на сто през месеците от януари до март. 

За сравнение, икономиката на САЩ през второто тримесечие отчете растеж от 0,3 на сто спрямо първото и 1,2 спрямо второто тримесечие на миналата година. 

Германската икономика (най-голямата в Европа) се е забавила през второто тримесечие, след като силното представяне на износа не успя да компенсира по-ниските инвестиции и слабостта на строителния сектор, предаде ДПА. 

Брутният вътрешен продукт на Германия е нараснал повече от очакваното с 0,4 на сто през трите месеца до края на юни след растежа от 0,7 на сто през първото тримесечие, съобщи днес Федералната статистическа служба. 

Анализатори прогнозираха растеж от едва 0,2 на сто през второто тримесечие. 

Растежът е подкрепен от външната търговия, тъй като износът е нараснал, а вносът леко е спаднал, посочва статистическата служба, цитирана от Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Потребителските и държавните разходи също са помогнали на растежа, но инвестициите - особено в оборудването и строителството - са били по-ниски след силно представяне през първото тримесечие.

Германската икономика като цяло отчиташе стабилен растеж през последните години, докато няколко страни в Европа имаха затруднения. Силно ориентираната към износа германска икономика напоследък е подкрепена от нарастване на вътрешното търсене на фона на ниската безработица.

Икономистът Карстен Бжески от Ай Ен Джи-ДиБа (ING-DiBa) обаче предупреди, че за да продължи устойчиво сегашното възстановяване или да започне нов цикъл, ще трябва инвестициите да се съживят. По думите му това може да се усложни заради повишената несигурност около Брекзита, продължаващата структурна слабост в много страни от еврозоната и ново световно икономическо забавяне. Освен това според него се налага правителството пряко или непряко да стимулира инвестициите. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини