28 °C

Излекуваха бебета с алергия към фъстъци чрез имунотерапия

Бебета с алергия към фъстъци са били излекувани успешно чрез имунотерапия. За резултатите от клиничните изпитвания съобщи вчера Националният институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ.

След терапията близо 80% от децата са включили успешно в менюто си храни, които съдържат фъстъци. Изследвани са 40 алергични деца на възраст от 9 до 36 месеца.

Терапията включва ежедневна консумация на фъстъчен протеин. В началото ù протеинът е в малки количества, които се увеличават постепенно. Изследователите са установили, че и ниско-, и високодозираният прием успява да потисне алергичната реакция на организма към фъстъците.

Учените подбрали на случаен принцип пациентите, на които да дадат нискодозиран протеин (300 мг/ден) и тези, на които дали високодозиран (3000 мг/ден). При почти всички пациенти се проявили странични ефекти в резултат на приема, например стомашни болки, но те не са били сериозни, не са изисквали лечение и са отшумели във времето. След 29-месечната терапия участниците са спрели напълно приема на фъстъци за 4 седмици, преди отново да ги включат в менюто си. Близо 80% от тях не са проявили алергични реакции.

Работата на учените е била частично подкрепена от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ, както и от Националния център за напредъка в транслационните науки. И двата са част от Националните институти по здравеопазването на САЩ.

Предишни изследвания с по-големи деца показват, че фъстъчената имунотерапия може да предложи защита срещу потенциално животозастрашаващите реакции на организма, причинени от консумацията на фъстъци. В това проучване изследователите, водени от д-р Уесли Бъркс от Университета на Северна Каролина в Чапел Хил, приложили терапията и на по-малки деца и стигнали до извода, че тя може да промени хода на алергията и да позволи безопасното включване на фъстъци в менюто им.

Учените продължават наблюдението си над пациентите, за да установят какъв е дългосрочният ефект от терапията.


Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
17.09.2019
Последни новини