Иран даде база на Русия. Лавров и Кери обсъждат въздушните удари в Сирия

Руското министерство на външните работи съобщи за проведен по инициатива на Вашингтон телефонен разговор на Сергей Лавров Джон Кери за Сирия.

Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери днес обсъдиха по телефона координирането на действията в борбата срещу терористите в Сирия и постигане на прекратяване на огъня, се казва в изявление, цитирано от ТАСС и БТА.

В разговора била обсъдена обстановката в Алепо, където сирийските правителствени сили с руска подкрепа провеждат мащабна хуманитарна операции, се посочва в изявлението.

Двамата министри обсъдили подробно и въпроси, свързани с подготовката за изпълнение на договореностите, постигнати по време на визитата на Кери в Москва на 15 юли.

Тогава Русия и САЩ се споразумяха за координиране на действията в борбата срещу терористичните групировки в Сирия и постигане на прекратяване на боевете, припомнят в руското външно министерство.

Русия е уведомила предварително САЩ за бомбардировки
Русия е дала днес (16.08.2016) предизвестие на САЩ, че ще нанесе въздушни удари от иранска военновъздушна база по позиции на "Ислямска държава" в Сирия.

Това съобщи на брифинг в Пентагона говорителят на оглавяваната от САЩ международната коалиция срещу ИД, Кристофър Гарвър, цитиран от ТАСС.

"Русия предупреди коалицията съгласно меморандума между САЩ и Русия за безопасността на полетите над Сирия", каза Гарвър и допълни, че руските полети не са повлияли на операцията на коалицията срещу "Ислямска държава".

"Те ни съобщиха за операциите си и ние обезпечихме сигурността на своите полети, когато бомбардировачите им излетяха към целите си и при връщането им", допълни той.

САЩ: достойно за съжаление
Използването на ирански бази от Русия за нанасяне на удари в Сирия е достойно за съжаление, но не е изненадващо, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Марк Тонър, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Решението на Русия да използва ирански бази няма непременно да осуети постигането на споразумение между САЩ и Русия за сътрудничество в борбата с "Ислямска държава" в Сирия, каза Тонър, но добави, че това споразумение още не е свършен факт, като отбеляза, че Москва продължава да нанася удари по подкрепяни от САЩ умерени сирийски сили.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини