Колко струва председателството на ЕС на държавите в последните 6 години

Председателството на Съвета на Европейския съюз, което България ще приеме ротационно на 1 януари 2018 г., се очаква да струва на страната около 150 млн. Лева (около 76 млн.евро – бел.ред). Това се разбра от изказване на директора на центъра за подготовката на председателството Любомир Иванов вчера пред в. "24 часа".

През 2015 г. вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева даде заявка българското председателство да бъде "колко се може по-икономично". Тогава тя коментира, че няма правителство, което да е похарчило по-малко от 50 млн. евро. за шестте месеца, в които е било начело на ЕС. През май месец правителството отпусна почти 50 млн. лева от централния бюджет, с които през 2016 г. да се разплатят дейности по подготовката на председателството.

"Дневник" направи справка за средствата, които страните-членки са изразходвали за своите председателства на Съвета на ЕС от 2011 г. насам. В графиката са включени и прогнозните разходи, заявени от Малта и Естония, които ще оглавяват Съвета последователно през 2017 г.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини