Банките орязват таксите за банкомат, да са "приемливи"

Банковите такси трябва да поевтинеят от 1 февруари 2017 г. и да бъдат съобразени с доходите в страната. Така с едно изречение може да се обобщят промените в банковото законодателство, приети на последното заседание на УС на БНБ.

С тях се урежда банките вече да начислявт "приемливи такси" за най-често използваните операции по платежните сметки на граждани. Такива операции са откриването, ползването и закриването на сметка, внасяне и теглене на пари в брой (включително с карта от банкомат и онлайн), плащане с банкови карти (и в интернет), кредитни преводи и месечни вноски по кредити. Ниските такси ще важат за неограничен брой операции, пише "Стандарт".

Промените се налагат заради евродиректива, според която достъпът до банкова сметка е право на потребителя и той трябва да може да се възползва от него, дори да е беден. Спор няма, че банките в последните години непрекъснато вдигат таксите и комисионите и не са малко парадоксалните случаи цената на превода да превишава няколко пъти сумата, която се превежда по банков път. Поради това голяма част от по-бедните граждани и пенсионерите изпитват големи затруднения да ползват не само основните банкови услуги, но и собствените си средства в трезорите заради скъпите такси.

Наредбата задължава банките до 1 октомври 2016 г. да представят в БНБ информация за размерите на таксите по основните си операции, а централната банка до 15 октомври трябва да изчисли и публикува на страницата си в интернет средния размер на таксите. След което на кредитните институции се дава срок от 1 февруари 2017 г. да въведат новите такси.

През юни т. г. подуправителят на БНБ и шеф на управление "Банково" Нина Стоянова оповести като срок за намаляване на таксите 18 септември 2016 г. и обеща създаването на специален безплатен сайт, където гражданите ще могат да видят какви са таксите на тяхната банка и да ги сравнят с цените на услугите на останалите трезори.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини