Не съм човекът, който ще сватосва АБВ и БСП

Кандидатът за президент, издигнат от БСП и инициативен комитет - ген. Румен Радев, е категоричен, че ще победи Бойко Борисов на предстоящите избори, ако той се кандидатира за президент. 

В интервю за bTV бившият командир на Военновъздушните сили (ВВС) заяви, че няма амбиции за увеличаване на правомощията на президента.

Той оцени и работата на президента Росен Плевнелиев. "Като главнокомандващ той пледира нееднократно за увеличаване на бюджета на Въоръжените сили, но за много други неща беше неадекватен", смята Радев. По думите му Плевнелиев "с облекчение очаква да сдаде тази длъжност". "Усещам в него някакво предварително оттегляне", обясни Радев.

Решението на БСП кандидатурата му да бъде издигната от инициативен комитет, Радев разчете като стратегия за привличане на максимален брой избиратели, „които искат промяна на статуквото“.

Той каза, че е получил предложението да се кандидатира за президент от председателя на партията Корнелия Нинова по телефона. Позвъняването го заварило на работното му място и предложението било „шокиращо“. Той обаче не отговорил на Нинова, като ѝ обяснил, че това е сериозно решение и му трябва време да помисли. Решението си взел категорично ден, след като подал рапорта си за напускане и след изявление на премиера Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев. Веднага след това Нинова му се обадила отново и той приел да бъде кандидатът на БСП.

„От две години водя сериозна борба за оцеляването на българските ВВС. Аз нееднократно издигах глас в несъгласие с политиката на министъра на отбраната, за оцеляване на авиацията, за оцеляването на хората... Имаше доста коментари, явно хората са видели в мое лице човек, който има кауза да отстоява националните интереси“, обясни той.

Радев коментира и съвместната охрана на въздушното ни пространство:

Той обясни, че е на тази позиция от 2014 година и неведнъж е отказвал да съгласува документи, писал е рапорти и докладни за подобряване на българската авиация. При първата му оставка премиерът Борисов го убедил да остане на поста си, като му обещал финансов ресурс за авиацията и придобиване на нов изтребител.

„Къде са поръчките за доставка на резерви части? Къде е в момента проектът за нов самолет? Всичко това е огромно протакане“, обясни Радев.

При срещата си с Борисов при първата му оставка, премиерът го попитал дали това не е политически натиск. „Категорично не съм излъгал Борисов. Въпросът, който ми зададе, беше: Това да не е политически натиск? Казах му, че с политика не се занимавам. Никога не съм се занимавал с политика, никога не съм се интересувал от позицията какво ще каже една или друга партия. Това е спекулация“, обясни Радев.

Той отговори и въпроса на премиера защо не е подал оставка, когато авиоремонтният завод „Авионамс“ е бил приватизиран. „2008 година аз да съм знаел какво ще знае с „Авионамс“? Това е несериозно. 2008 година аз съм бил командир на авиобаза Граф Игнатиево“, каза Радев.

„Аз винаги съм твърдял, че съвместната охрана с нашите съюзници е добре за България, но започнем ли да си плащаме, това не е добре. Питайте министър Ненчев подписа ли той тази концепция, изпрати ли я в НАТО - за безплатен тренинг, за който ние ще плащаме. Ако дойдат полските ВВС, ще има сериозни разходи. Когато полските специалисти дошли у нас през лятото, за да видят условията, те се интересували „къде са им автобусите, къде са им хотелите, къде ще се хранят.“

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    P
    p
    0 0
    13:09, 31 авг 2016
    Е този действително е генерал щото тия от МВР са генерали колкотоСаксакобурга е цар Това Бриго Бойко Атанасов и останалата паплач се дуят като пауни но са си обикновени мивши МВРслужители и понеже стана дума за САКСКОБУРГА Бойко го молел за Президент а и Николайчо Младенив тоя пиклю Ми то по добре да си остане Плевнята щото и те са като него безумци поне няма да се трошат пари за избори
Последни новини