Британският кабинет иска уникално споразумение с ЕС след Brexit-а

Британското правителство ще се ориентира към сключване на уникално споразумение с ЕС, вместо да копира споразуменията, свързващи страни като Норвегия с блока, съобщиха министри, цитирани от Франс прес.

Моделът, чиито контури още не са определени, задължително трябва да включва контрол върху броя на гражданите от ЕС, на които ще се разрешава да влизат във Великобритания, подчерта говорител на британския премиер Тереза Мей.

Тя се срещна с ключови министри, за първи път след лятната политическа ваканция и в момент, когато в консервативното правителство има разногласия по въпроса как трябва да се извърши Brexit-ът, отбелязва АФП.

Министърът на финансите Филип Хамънд, който агитираше срещу напускането на ЕС преди референдума, иска Великобритания да остане част от общия пазар на ЕС. Други министри обаче се обявяват против. За да има достъп до общия пазар, страните извън ЕС като Норвегия и Швейцария трябва да приемат принципа на свободно движение на хора - една от основните теми в референдума за Brexit-а. Поддръжниците на скъсването с ЕС като външния министър Борис Джонсън смятат, че ограничаването на имиграцията от ЕС е необходимо, за да бъде спазена волята на британския народ.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини