Съветът за сигурност след седмица пак гласува за шеф на ООН

Следващите два предварителни кръга от гласуването в Съвета за сигурност на ООН за нов генерален секретар на организация ще бъдат на 9 и 26 септември.

Това съобщи новозеландският постоянен представител в ООН Джерард ван Бохемен, цитиран от ТАСС и БТА.

Нова Зеландия е ротационен председател на Съвета за сигурност този месец.

Последният досега вот се състоя на 29 август при закрити врата. На него бившият португалски премиер Антониу Гутериш, който до миналата година бе върховен комисар на ООН за бежанците, запази лидерската си позиция. Втори в неофициалната класация остана словашкият външен министър на работи Мирослав Лайчак.

Българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, и бившият сръбски външен министър Вук Йеремич си поделиха третото място. Десет кандидати останаха в надпреварата след трите кръга досега.

Четвъртото поред гласуване ще бъде идния петък, а шестото - на 26 септември, понеделник.

Следващият кръг предстои през първата седмица на октомври. Тогава представителите на петте постоянни и десетте непостоянни членове на Съвета за сигурност ще получат разноцветни бюлетини - важен детайл, означаващ, че изборите са на финалната права.

За да има решение, е необходимо петте страни постоянни членове (САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция) да гласуват еднакво. Това означава, че всяка от тях може да блокира дадена кандидатура (т.нар. право на вето).

Накрая Съветът за сигурност трябва да представи един кандидат за утвърждаване от Общото събрание на ООН.

Целият процес трябва да е приключил достатъчно време преди 31 декември т.г., когато изтича вторият мандат на южнокорееца Бан Ки-мун.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини