До 1/4 от икономиката ни остава сива

Между 1/5 и 1/4 са нивата на скритата икономика в България. Това обяви пред News.bg директорът на Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

Икономистът отбеляза, че през последните 15 години има постоянна тенденция на спад на дела на скритата икономика.

В София се провежда международна конференция на тема "Сивата икономика и недекларираната заетост в Европа: нови тенденции и политики за противодействие". На форума представят няколко изследвания на сивата икономика в Югоизточна Европа, като данните за сивата икономика вБългария, Македония и Хърватия са подготвили от университета „Шефилд”. Центърът за изследване на демокрацията представят данни за Западните Балкани, включително за България и Турция.

"Скритата икономика" е по-широкото понятие, което обхваща т.нар. неформална икономика, т.е. икономика на собственото производство като надомната работа, домашните услуги. Сивата икономика представя само услугите, които се предлагат на пазара, от тях се получава приход, който обаче не се регистрира.

Според последните данни на Центъра за изследване на демокрацията се забелязва "изсветляване" и в сектора на услугите.

Данните потвърждават, че в Югоизточна Европа има доста високо ниво на скрита икономика, коментира Стефанов. Той даде за пример Косово, където тя достига до над половината от произвеждания БВП.

Стефанов направи извод, че нашите данъчни успяват да разкрият все повече от скритата икономика. Традиционно обаче, тя е най-силно изразена в земеделието, секторите на услугите и строителството - там, където проверките са сравнително трудни, има сезонна заетост или самонаетост, надомни услуги и т.н.

На форума присъстват представители от Европейския парламент и българските институции, като целта е най-новите проучвания на сивата икономика и практиките в Европа да бъдат представени пред институциите.

Стефанов подчерта, че Финансовото министерство има стратегия за противодействие на сивата икономика. Министерството на труда и социалната политика също полага такива усилия. Според него обаче тази политика трябва да бъде разширена с други контролни агенции и да има координираност на действията.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини