В центровете за опасни отпадъци ще е забранено да се яде, пие и пуши

Поне един работещите в центровете за опасни отпадъци, които предстои да бъдат изградени в Разград, Шумен, Съединение, Левски и Созопол, трябва да бъде химик по образование. В същото време персоналът трябва да премине специално обучение, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

"Хората ще работят с опасни вещества и трябва да имат познания как да ги опаковат, етикетират и съхраняват", обясни швейцарският консултант на проекта Бригите Фишер. Той допълва, че пунктовете трябва да се спазват стриктни правила за противопожарна и аварийна безопасност и са места, на които не се пие, яде и пуши.

Центровете за опасни отпадъци, които ще бъдат изградени в пет български града, са част от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, припомнят от министерството.

В Швейцария битовата смет се изхвърля в торби, които се купуват от магазина. 1.5 франка струва един чувал от 35 литра. Тези, които си изхвърлят боклука в собствена торбичка, са подлагани на критики от общността, а и получават предупреждение и глоба от 200-300 франка.

Хората се стимулират да изхвърлят разделно материалите, които подлежат на рециклиране. Причината е да не пълнят торбите си бързо и да плащат по-малко. Те носят опасните отпадъци в специализираните центрове или мобилните пунктове. Ако те са до 20 тона годишно, в кантон Цюрих това е безплатно. Ако количеството е по-голямо, се заплаща такса.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини