”Пирогов” на протест след побой над лекар и медсестра

Лекари и медицински сестри от "Пирогов" излязоха на протест пред лечебното заведение срещу насилието.

Поводът за протестните действия е насилие над лекар и медицинска сестра, извършено от пиян пациент, казаха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. 

Пациентът е бил приет вчера в шокова зала на лечебното заведение, тъй като е бил с голяма травма на лицето. След като раната е била обработена, той е ударил лекаря и е счупил носа на медицинска сестра

"При обработката на пациент с дълбока порезна рана на лицето, той нападна екипа, който го обслужва. Мен ме удари с юмрук, счупи ми очилата, един от охраната също падна на земята и на една от сестрите счупи лицевата кост, носа… така се развиха нещата", разказа пред БНР битият лекар д-р Тома Попов.

Той допълни, че досега не е попадал в такава ситуация, въпреки че практикува от години.

Агресивният пациент е бил задържан в Шесто РУ-София. По неофициална информация мъжът се казва Младен Миладинов. Той е на 32 години и е от пернишкото село Калище.

"Винаги когато има насилие над лекари, реагираме твърдо и защитаваме възможността лекарите максимално сигурно да вършат работата сиИнституциите да приложат цялата строгост на закона, за да не се чувства някой безнаказан", каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, който се срещна с ръководството на "Пирогов".

Той съобщи, че прокуратурата вече е повдигнала обвинение срещу нападателя.

"Аз лично ще следя развитието на този казус", допълни здравният министър.

По думите на министър Москов, за утре е предвидена среща между оперативното ръководство на МВР и ръкводството на болницата, за да се обсъдят допълнителни мерки, с които да се гарантира сигурността на работещите в болницата.

"Хората се събраха на протест заради желание за по-бързо действие от страна на правоохранителните органи, което вече е факт и благодарим", каза директорът на лечебното заведение проф. Стоян Миланов. 

Той подчерта, че протестиращите нямат никакви политически искания.

В края на юни 2013 г. Народното събрание прие единодушно промени в Наказателния кодекс, с които нападение срещу медицински лица ще се осъжда с "лишаване от свобода". Посегателството се приравнява с причиняване на телесна повреда на полицай, съдия, прокурор, следовател и други длъжностни лица. 

Нападението ще се наказва със затвор до три години при лека телесна поведа и до 10 г., ако поражението е тежко. 

За медицински лица бяха определени лекари, стоматолози, акушери, магистър фармацевти и медицински сестри. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини