Прокуратурата разследва замърсяването на въздуха в Русе

Окръжна прокуратура-Русе е разпоредила незабавна проверка във връзка със замърсяванията на въздуха в града.

 Прокуратурата се е самосезирала по повод публикациите в медиите и вчерашния екопротест на гражданите, който събра над 200 души на площада. 

Проверката е за евентуално извършено престъпление по чл. 352 ал.1 от Наказателния кодекс. Той предвижда наказание лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5000 до 30 000 лева за онзи, който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води и др., и с това ги направи опасни за хората или животни и растения или негодни за използването им за културно- битови, здравни, земеделски и други стопански цели, уточняват от прокуратурата. 

В хода на проверката ще бъдат изискани всички документи от РИОСВ- Русе за извършените до момента замервания на атмосферния въздух в района на замърсяването и ще се снемат обяснения от длъжностни лица.

Проверката ще бъде извършена от ОД на МВР – Русе. Прокуратурата е определила 3-дневен срок за приключване на проверката.

В понеделник вече беше наложен акт в размер на 500 000 лева на завода за алуминиеви автомобилни части на "Монтюпе" в Русе. Глобата е за нарушаване на условията в комплексното разрешително за изпускане на неорганизирани емисии в околната среда. 

Кметът Пламен Стоилов настоя Регионалната здравна инспекция и Инспекцията по труда да се включат в проверките на качеството на атмосферния въздух в града.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини