Уникални дърворезбовани икони показва майстор от Карлово в Димитровград

    Уникални дърворезбовани икони представя на панаира на занаятите в Димитровград майстор от Карлово. Димитър Димитров гостува за пръв път на изложението, което започна днес пред Спортна зала "Младост". Димитър разказа, че започнал да се занимава с това през 2000 година и приема работата си като свое признание. Много търпение и прецизна работа се изисква, за да се получат точни образите на Св.Богородица, Св.Георги, Св.Димитър или на творбата, изобразяваща раждането на Божия син.

    В съседство до Димитър за пръв път на панаира на занаятите свои творби излагат майстори от Пирдоп. Те показват мебели и фигури от дърво. Две от шатрите предлагат на посетителите чанти изработени от естествена кожа, както и аксесоари. Димитровградчани могат да видят и сухо и мокро плъстене на вълна, изработка на кукли, изделия на една кука. За пръв път гостуват и майстори на временни татуировки с къна. Майстори от Димитровград традиционно също излагат свои произведения.

    И тази година ще бъде избран най-атрактивния майстор, като гласуването стана с номера на шатрата на майстора в поставената за вота урна. Той ще бъде награден в неделя от 11 часа, когато стимулиращо отличие от димитровградското дружество на дърворезбарите „Св. Спиридон“ ще получи и най-младият участник в панаира на занаятите. Традиционно всички включили се в това му издание ще оставят и свои произведения на домакините от читалище „Звездица“, чиято е идеята за етнографска музейна сбирка с даренията.

    Панаирът на занаятите започна с водосвет, отслужен от Архейрейски наместник Георги Тодев. Гостуващите творци представи Антония Иванова от читалище "Звездица", организатор на изложението, заедно с Община Димитровград. Панаирът на занаятите ще остане в Димитровград до 18 септември, неделя. Още снимки - разгледайте на нашата Фейсбук страница!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини