Йовчев: Оградите са необходими, но с тях само печелим време

Фокусирането върху мерки, които целят временно ограничаване на потока от бежанци не е достатъчно. Трябва да има ограда по границата, тя е да добре оборудвана технически, но това дава възможност само за печелене на време, през което да се намери цялостно решение на проблема с миграцията. Това мнение изрази в студиото на „Тази сутрин” бившият вътрешен министър и бивш началник на ДАНС Цветлин Йовчев.

„Този процес на много активна миграция от Африка и Близкия Изток ще продължи – има нарастване на населението, влошаване на условията на живот, на климатичните условия, голяма разлика в социалния статус с това, което е достижимо в Европа”, посочи той и допълни, че и в момента в Германия и Франция има общности, които се радикализират, вместо да се интегрират.

По думите му от 2012 г. в ЕС не може да се намери адекватно решение, липсва и цялостна визия за проблема. Затова и говорим за огради с 5-годишно закъснение.

„Добре е, че получаваме пари от Европа, но това финансиране от ЕС въобще не е достатъчно. България понася голяма тежест да охранява границата”, посочи Йовчев.
На въпрос дали е възможно да се наложи да вдигаме ограда и по границата си с Гърция, той призна: „Това е твърде възможно”.

По отношение на друга наша съседка – Турция, бившият вътрешен министър коментира, че процесите, които водят до дестабилизация, са доста дълбоки: „Доста голяма социална група харесва Ердоган, има хора, които харесват модела на западната демокрация, има една кюрдска общност, която води своя борба за промяна на статуса и обществените отношения”.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини