Две трети от българите умират от сърдечно-съдови заболявания

Днес е Световният ден на сърцето и според статистиката всеки два от три смъртни случая в България на днешния ден и в обозримото бъдеще ще бъде заради сърдечно-съдово заболяване като миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност. Това е най-социално значимата група болестти у нас, защото причинява смъртта на над 70 хиляди души годишно от общо малко над 100 хиляди починали българи през годината.

Такава е официалната статистика на НСИ и Министерството на здравеопазването. Тя е плашеща, но на Световния ден за промоция на здравето на сърцето, е добър момент да се припомни, защото според специалистите цели 80% от тези преждевременни смъртни случаи е можело да бъдат предотвратени. Необходими са здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене. 

Всяка година у нас се регистрират между 13 и 15 хиляди случая на инфаркти, а близо 6 хиляди души умират от остър инфаркт на миокарда, показват и данните на Дружеството на кардиолозите в България.

Според статия на здравното министерство по темата водещо е значението наатеросклерозата като основна причина за появата, развитието и настъпващите усложнения от сърдечно-съдовите заболявания. В процеса на атеросклероза се образуват мастни отлагания на холестерол в кръвоснабдителните съдове на тялото. Заболяването се развива подмолно от ранна възраст, има дълъг латентен период, в който може да няма никаква клинична симптоматика, но с напредването на възрастта и поддържане на натрупванията, да доведе до смърт.

Най-рисковите групи за сърдечно-съдови заболявания са мъжете над 45 години и жените над 55 години, също и хората с наследствена обремененост. Здравословният начин на живот и движението обаче са противодействие.

По повод Световния ден на сърцето днес стартира кампания на Дружеството на кардиолозите, която ще обърне внимание на предсърдното мъждене - най-често срещаната сърдечна аритмия в световен мащаб, която оставена без лечение застрашава живота. Кампанията ще обхване 12 града в България.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини