30 се прегледаха за остеопороза в Димитровград, през октомври пак

Близо 30 души посетиха профилактичните прегледи срещу остеопороза, които се проведоха през изминалата седмица в Димитровград. Кампанията под надслов „Да запазим костите си здрави!“ бе организирана  от Асоциация „Жени без остеопороза“.

От там отчетоха, че скринингово изследване на костната плътност е показало 3 случая на остеопороза при жени. Две от тях са във възрастовата граница 40 - 50 г. и един случай  при жени между 50 - 60г.  Установени са и 19 случая на остеопения - начална форма на остеопороза. Най- засегнати са дамите над 60-годишна възраст, като в димитровград са засечени 11 случая. 

От Асоциацията поясняват, че прегледите имат за цел профилактика и установяване на заболяването, като след това е нужно да се потърси лечение. Поради засиления интерес повторни изследвания за остеопороза в Димитровград се планират за 22 октомври, събота, за удобство на работещите. Мястото все още се уточнява.

Редовна физическа активност и упражнения за укрепване на мускулите и подобряване на баланса, както и подходящ хранителен режим с калций са сред препоръчите за профикалкита на заболяването. Максималната защите срещу фрактури и редовни прегледи, препоръчват още специалистите.

Oстеопорозата е прогресивно заболяване на скелета, което води до намаляне на костната плътност и структурни изменения на костите. Засегнати са жените на възраст над 45 години, но е възможно чупливостта на костите да се предизвика от различни заболявания.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини