Държавата ще се мъчи да спаси денонощните аптеки

Денонощните аптеки постепенно изчезват в цяла България, дори в София. Причината - изискването в Закона за лекарствените средства денонощно да има дипломиран магистър-фармацевт, което се оказва твърде скъпо за много от собствениците.

Една голяма верига аптеки, които са собственост на голям български производител, са затворили всички денонощни аптеки в София. Друга верига, зад която стоят руски капитали, също е затворила до една нощните си аптеки в София, пише в. "24 часа". Много популярна верига пък е свила със седем обектите си, които работят по цяла нощ.

Заради ситуацията се подготвят промени в Закона за лекарствата и аптеките, които ще бъдат пуснати за обсъждане вероятно тази седмица на сайта на Министерство на здравеопазването. С тези промени ще се цели да има поне по една денонощна аптека на община. Веригите ще бъдат задължени една от четири техни аптеки да е денонощна, а в градовете, където няма, всички останали аптеки ще дават нощни дежурства по график през месеца. Това ще стане на база на национална аптечна карта.

Ще се получи ли?
Експертите обаче са скептични, защото не е ясен механизмът, по който ще бъдат принудени да се самоорганизират, и какво ще се случва, ако някоя аптека откаже да го прави по икономически причини. За да може да си позволи нощно дежурство, собственикът на аптека трябва да прави мощен оборот през деня или трябва да има печалба от друга търговия. Затова при американския модел лекарствата се продават в дрогерии. Там собствениците могат да продават и други стоки. Така с допълнителната си търговия те реално издържат нощния си бизнес с лекарства. В Германия всички аптеки не са задължени да бъдат денонощни, но са задължени да правят групи от по 6 аптеки, които ротационно да дават нощно дежурство. В Европа клиентите плащат такси нощно обслужване, в Швеция спешните центрове са нощни аптеки.

При старите членки на Европейския съюз държавата е тази, която прави нощния бизнес с лекарства по-рентабилен. Тя регламентира квота за аптеките. Например - за двумилионен град - не повече от 200. Така реално се регулира конкуренцията. В резултат за всяка аптека се падат повече клиенти. В замяна държавата иска от аптеките да работят и през нощта. В повечето страни от ЕС проблемът е решен с такси, които се плащат за обслужване през нощта - в едни държави се поемат от пациента, в други - от здравния фонд. А в Швеция денонощни аптеки няма от 20 години, тъй като звената за спешна помощ са поели тази функция. Ако няма денонощна аптека, другите дават нощни дежурства.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини