Борисов е лично отговорен за провала с ООН, смята Паси

Провалът с българските кандидатури за генерален секретар на ООН е най-големия въшнополитически провал в последните 25 години.

Това коментира бившият външен министър в правителтсвото на Симеон Сакскобургготски Соломон Паси пред Нова тв. Той заяви, че кампанията се е водела на ръчно управление от министър-председателя Бойко Борисов и отговорността за провала е лично негова. "Той е некомпетентен", каза Паси и обясни, че премиерът е можело да се консултира. По думите му отговорност имат и Европейската народна партия (ЕНП) и Брюксел, защото Борисов е получи сериозна подкрепа от Юнкер и Меркел. 

"Мразя, когато се оказвам прав", каза още бившият външен министър, цитирайки филмовия персонаж Индиана Джоунс. Той припомни, че е направил прогнозата за подобен провал, ако българската кандидатура бъде сменена в движение. Паси обясни, че външният министър в случая не носи отговорност.

По думите му това, че Гутереш ще излезе пръв в надпреварата, е станало ясно, когато португалска групировка издигнала кандидатурата на Кристалина Георгиева. "Защото това е най-добрият начин да бъде спряна първата българска кандидатура", обясни Паси. На въпрос дали Кристалина Георгиева не е била наясно с това, той отговори: „Това не мога да ви кажа“.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини