Мъж плати на болницата, за да подържи новороденото си бебе

Множество изследвания демонстрират ползите от контакта “кожа до кожа” между родителите и новоредното. Но дали тази възможност трябва да е платена?

Един от потребителите на Reddit, представил се като halfthrottle, разпространи снимка на сметката от болница в Юта, от която става ясно, че лечебното заведение е таксувало контакта кожа до кожа с 39.35 долара, след като съпругата му родила детето си със секцио.

“Трябваше да платя 39.35 долара, за да подържа детото си след раждането. Сестрата ми каза да поставя бебето на гърдите на съпругата си. Дори взе фотоапарата ми, за да ни направи няколко снимки. Всички бяха много мили, изключително приятно преживяване. Бяхме смаяни, когато видяхме сметката”, пише бащата.

Контактът кожа до кожа между майката и бебето веднага след раждането подобрява жизнените показатели на новороденото и го успокоява. Нещо повече - майките, държали в прегръдките си своите отрочета, се грижат по-добре за тях и са по-уверени, освен това кърмят по-дълго. Контактът кожа до кожа предпазва новороденото от добре документираните ефекти на разделянето от майката, поддържа оптималното развитие на мозъка и създава привързаност.

Осъществяването на този целебен контакт след секцио е по-сложно, тук обаче би могъл да се намеси бащата. Изследване сочи, че децата поставени в ръцете на бащите си веднага след раждане се чувстват по-спокойни, плачат по-малко и се успокояват по-лесно. Оказва се, че чувствата са взаимни: контакът кожа до кожа кара мъжкото тяло да произвежда повече окситоцин, заедно с други ендорфини и невротранмитери, които заздравяват връзката баща-бебе.

Но каква е била причината за болничната сметка ?

Говорител на болницата заявил, че в стаята по време на секциото е имало допълнителна медицинска сестра, която трябвало да се погрижи за това бебето да бъде дадено на майка му и за това двамата пациенти да се чувстват добре.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини