Путин отказа да обсъжда Сирия с Оланд, отмени визитата в Париж

Руският президент Владимир Путин отмени насрочената за 19 октомври среща с френския си колега Франсоа Оланд, след като от Париж пожелаха държавните глави да обсъждат само развитието на войната в Сирия, съобщава Ройтерс. 

Първоначално бе планирано президентите да разговарят по въпроси, свързани с двустранните отношения, както и конфликтите в Сирия и Украйна. Впоследствие обаче френските власти са предложили фокусът да е единствено върху близкоизточната страна. 

"Осъществени бяха контакти между Кремъл и Елисейския дворец тази сутрин, за да се предложи на Путин работна визита по въпросите на Сирия, но изключвайки всички други събития, в които президент Оланд би могъл да участва", казва източник от френското президентство, цитиран от Ройтерс. "В отговор на това предложение Русия индикира, че иска отмени планираната за 19 октомври визита", казва той.

Самият Франсоа Оланд заяви в интервю, че обмисля дали да не отмени поканата си още преди гласуването на френска проекторезолюция за преустановяване на огъня над Алепо от Съвета за сигурност на ООН. Москва, която участва в конфликта на страната на режима на Башар Асад и бомбардира засилено града, наложи вето на предложението. 

Вчера външният министър на Франция Жан-Марк Еро заяви, че страната му ще потърси начин да се стартира разследване за военни престъпления в Сирия с помощта на Международния наказателен съд. Говорителката на руското външно министерство предупреди в отговор, че е опасно да се играе с подобни обвинения. 

 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини