Дончев: Търсим приватизация на АЕЦ Белене

Държавата ще търси вариант за изграждане на АЕЦ "Белене" чрез приватизационна процедура, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

От руска страна има одобрение за намерението, добави той. За нас приоритетно е да се спре часовникът на лихвите, категоричен е вицепремиерът.

Първият опит ще бъде за изграждане на съоръжението чрез публична, прозрачна, приватизационна процедура. Това няма как да се случи без съгласието на производителите, каза Томислав Дончев. 

Говорим за сложно ядрено съоръжение, където производителят трябва да е въвлечен, но принципната позиция на руската страна е, че те приветстват един подобен вариант. Тук ключът е да се намеридостатъчно надежден инвеститор. 
Нека да се яви повече от един кандидат. Да се явят двама, трима. Този, който предложи най-добри условия, да го направи той, коментира вицепремиерът.

Разбира се, има и много други технически въпроси, включително, свързани с произведеното оборудване. Щом плащаме, имаме правото, даже задължението да огледаме на експертно ниво всичко, което е произведено. Трябва да се разбере и какво ще правим с оборудването, което ще придобием, каза още Дончев пред БНР.

В същото време енергийният министър Теменужка Петкова замина за Москва за участие във втората среща на работната група по спора за АЕЦ "Белене". 

Представители на "Български енергиен холдинг" ЕАД, "Национална електрическа компания" ЕАД, Държавната корпорация за атомна енергия на Руската федерация "Росатом" и АО "Атомстройекспорт" ще участват във втора среща на съвместната работна група, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Форумът има за задача да обсъди следващите стъпки за изпълнение на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото за АЕЦ "Белене".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини