Шефовете в Бобовдол омекнаха, влизат в преговори

След преговори между протестиращите и ръководството на мини Бобовдол се стигна до частично споразумение. На протестиращите ще бъдат изплатени заплати до 25-и.

Предстои споразумението да бъде предадено на миньорите под земята. Ако те се съгласят, вероятно стачката ще спре. 

Шестима от протестиращите миньори в Бобов дол влязоха на преговори с ръководството.

Освен августовските заплати от ръководството предлагат да бъдат изплатени заплатите за септември до 25-то число този месец и на протестиращите миньори, както и допълнително възнаграждение. Ваучерите за храна ще бъдат изплащани поетапно.

Освен това миньорите настояват и за преразглеждане на рамковия трудов договор, който дори не знаели от кой е подписан. Те искат техни представители да участват в изготвяне на новия договор, защото не вярвали на синдикатите.

Късно снощи за около 10 минути е спрял да работи вентилаторът, който вкарва въздух в галериите, каза един от миньорите, който излезе на повърхността заради влошеното си здравословно състояние. 

Тази сутрин от ръководството на мини „Бобов дол” заявиха, че е взето решение за изплащане на цялата дължима сума на трудовите възнаграждения за месец август, включително и допълнителното материални стимулиране. Парите си обаче нямаше да получат протестиращите работници от рудник „Бабино”. 

В рудник Бабино работят малко над 700 души, а в Мини Бобовдол работят около 1900 човека.

Беше заявено, че те ще си получат парите, веднага след като бъде подписано споразумение и бъдат прекратени стачните действия.

От мините заявиха, че ако това не се случи, ще бъде потърсена имуществена отговорност за причинени вреди на предприятието. 

От ръководството обясниха още, че към настоящия момент нямат просрочени задължения за заплати на служителите. Възнаграждението за месец август било дължимо между 5-о и 10-о число на месец октомври.

Във вторник около 120 миньори от първа смяна отказаха да излязат от забоите и останаха на 500 метра дълбочина. Протестът им е заради нередовното изплащане на заплати и ваучери и предстоящото съкращение на 650 души. Преговорите между ръководството на мината и синдикатите не дадоха резултат.

От ГИТ наредиха на дружеството заплатите да бъдат изплатени, а работниците да бъдат изведени безпрепятствено от рудника. Самата фирма подаде заявление в Министерство на енергетиката за закриване на мината, но изненадващо го е оттеглила.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини