Турция има План Б за Мосул, обяви Ердоган

Турция има и План Б за иракския град Мосул. Това обяви турският президент Реджеп Ердоган, предадоха световните информационни агенции. 

Той ще бъде задействан, ако Ирак и САЩ откажат съдействието на турските военни. 

Държавният глава обаче не уточни какви действия ще бъдат предприети. 

По-рано вчера беше съобщено, че сили, обучени от турската армия в лагера "Башика" в Северен Ирак, ще вземат участие в планираната операция за прогонване на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") от Мосул.

Цитират се официални лица, които са участвали в преговорите между Турция и САЩ, както и иракски източници, които са разкрили, че операцията ще започне в рамките на следващите няколко дни, "ако няма извънредно развитие (на ситуацията)".

Турция влезе в ожесточен спор с Ирак за това кой трябва да участва в битката за Мосул. В четвъртък говорителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че допускането на каквато и да е грешка при операцията може да доведе до побягването на нови стотици хиляди бежанци.

Мосул, в който живеят около 1,5 млн. души, е главната крепост на ДАЕШ в Ирак от 2014 г. Подкрепяното от САЩ нападение срещу града се очаква да започне през този месец.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини