У нас се пилее храна, колкото са годишните нужди на София

От Българска хранителна банка (БХБ) отчитат положителна тенденция в нагласите на бизнеса да дарява и 40% ръст на количеството спасени от разхищение продукти.

По повод на Световния ден на прехраната, 16 октомври от БХБ съобщават, че от началото на годината досега 233 тона храни са преминали през мрежата им, за да достигнат до 22 513 българи. 

Усилията на организацията са насочени къмоказване на помощ на най-уязвимите ни сънародници - деца от бедни семейства, деца в защитени жилища, самотни възрастни и хора с увреждания. Те имат нужда от достатъчна и пълноценна храна не само по празниците, поради което БХБ им предоставя всеки ден годни продукти: основно плодове и зеленчуци, мляко, олио, варива, пресен хляб. 

Стойността на тези ресурси - 471 хил. лв., е не само парична - освен че носят сигурност за ежедневната прехрана, са спестили средства и възможност за по-добро развитие на децата.

Дейността на хранителната банка е един успешен и ефективен пример, че може да се ограничи похабяването на вече произведената храна, като бъде навреме дарена от бизнеса и раздадена за благотворителност. 

Свръхпроизводството и пилеенето на храна не могат да изчезнат с магическа пръчка и ще продължат да са предизвикателство за обществото ни, в което 1,5 млн. българи живеят в лишения и с ниски доходи. 

В световен мащаб се унищожава почти една трета от произведената храна, докато всеки четвърти човек на планетата гладува. 

За да се насочи вниманието на обществеността към този проблем, по инициатива на Организацията по прехрана и земеделие на ООН /FAO/ в 150 страни на 16 октомври се отбелязва Световният ден на прехраната.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини