5 години затвор и глоба за каналджия на бежанци

Софийският окръжен съд потвърди присъдата от 5 г. затвор и 1500 лева глоба на 61-годишния Тошко Гогов, обвиняем за каналджийство на мигранти.

Мъжът, който е с двойно българско и сръбско гражданство, е признат за виновен от Районния съд в Сливница за опит за незаконно превеждане през границата на група хора не през определените за това места и без разрешение на надлежните органи на властта, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 3 юли 2014 г., в района на с. Калотина, на около 170 метра от гранична пирамида № 294, Тошко Гогов е направил опит да преведе през границата на страната от България в Сърбия група от 10 афганистанци и иранци, сред които четири деца, ненавършили 14 години. Престъпното деяние останало недовършено поради намеса на граничните власти. 

Служителят на Гранична полиция, намиращ се в наблюдателен пост, забелязал групата хора, които се придвижвали през ливада към държавната граница към съседна Сърбия. Той незабавно се насочил към тях, като им разпоредил да спрат на място и да седнат на земята, след което повикал намиращи се в района негови колеги. С тяхна помощ групата, в която се намирал и Тошко Гогов, била задържана. 

В хода на разследването се установило, че предния ден чужденците били докарани в близост до мястото на задържането с кола, която аварирала. При придвижването им пеша забелязали полицейски автомобил, поради което се скрили и пренощували на открито в района, а на сутринта продължили пътя си към границата с цел нейното преминаване. 

Мигрантите били водени именно от подсъдимия - познат на полицейските служители като лице, което преминавало границата на различни места без съответните разрешения, както и срещу когото са подавани сигнали за участието му в превеждане на чужди граждани през границата на страната. 

Съдът не възприе защитната теза на Гогов за това, че умишлено е водил чужденците към мястото, на което знаел, че се намират служителите на Гранична полиция с цел да бъдат задържани, а не да преминат границата. 

Наложената присъда трябва да бъде изтърпяна при първоначален строг режим.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини