Белгия няма да подпише търговското споразумение на ЕС с Канада

Белгия няма да подпише търговското споразумение между Европейския съюз и Канада. Това потвърди вицепремиерът Дидие Рейндерс, след като франкофонският регион Валония отказа да даде мандат на правителството за подписване на споразумението. 

Рейндерс все пак посочи, че се надява да се постигне напредък до края на седмицата, когато ще се проведе заседанието на Европейския съвет. 

Той посочи, че е предупредил колегите си за позицията на белгийското правителство. 

За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде подписано от всички 28 държави членки на ЕС, след което документът трябва да бъде ратифициран от националните парламенти.

Споразумението беше договаряно през последните 7 години.

Търговското споразумение с Канада ще премахне над 99% от вносните мита на двете страни. То урежда достъпа до пазара за услуги, инвестиции и обществени поръчки, приравняването на производствени стандарти и други.

Според ЕК се очаква отварянето на пазарите да доведе до икономически ръст от 12 милиарда евро годишно.

В много страни обаче споразумението среща отпор, като опасенията са свързани със занижаване на потребителските стандартни, качеството на храните, социалните трудови права, екология и др., които Брюксел отхвърли като неоснователни. 

Хиляди хора протестираха срещу споразумението в Испания и Франция. Протест беше организиран преди няколко дни и в София. 

Румъния и България също изразиха резерви заради канадските визи за техните граждани. След това обаче получихме уверението на Канада за поетапно отпадане на визите за българите от началото на следващата година. 

Ако споразумението бъде прието, то трябва да бъде подписано официално на 27 октомври на среща на високо равнище в Канада. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини