Меркел, Путин, Оланд и Порошенко ще обсъдят кризата в Украйна

Лидерите на Германия, Франция, Русия и Украйна – формат, познат като Нормандската четворка – се събират в Берлин, за да обсъдят изпълнението на Минските договорености за прекратяване на конфликта в Донбас. Но изгледите за пробив са малки, пише "Ройтерс".

Френският външен министър Жан-Марк Еро обяви, че срещата има за цел да установи график за избори в Източна Украйна и да се фокусира върху спиране на враждебните действия.

Но президентът на Украйна Петро Порошенко предупреди да не се очакват големи пробиви на днешния форум. Като причина той изтъкна неизпълнението на минските споразумения от Минск за прекратяване на огъня.

Конфликтът между украинската армия и проруските сепаратисти е от 2014 г. Досега в него са загинали над 9600 души, въпреки сключеното през 2015 г. примирие в беларуската столица.

Днешната среща идва повече от година след последната такава между Ангела Меркел, Франсоа Оланд, Владимир Путин и Петро Порошенко и на фона на нарасналото напрежение между Европа, Русия и САЩ заради ролята на Москва в сирийската криза.

Източник от германското правителство посочва, че днес Меркел и Оланд ще обсъдят и сирийската тема с Путин.

Миналата седмица германският канцлер посочи, че има смисъл от подобна среща в Берлин само ако е отбелязан напредък по политическите и проблемите със сигурността в украинската криза. Вчера самата Меркел също подчерта, че не могат да се очакват сериозни резултати след днешното събиране.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков коментира пред журналисти, че не може да гарантира постигането на конкретни споразумения в Берлин.

"Действително има много какво да се желае относно спазването на демаркационната линия, в ход са провокации", обясни Песков. "Естествено, всичко това не спомага за изпълнение на Минските договорености".

Говорителят на Кремъл се подразни от коментар на украинското правителство, че днешната среща в Берлин "цели да притисне Русия да изпълни Минското споразумение".

Минското споразумение бе договорено от Украйна, Русия, Германия и Франция през февруари 2015 г. с цел да спре боевете в източната част на Украйна, избухнали след свалянето на прокремълския президент Виктор Янукович и идването на западно ориентирано правителство.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини