Откриха най-древния планетарен диск - на 45 млн. години!

Астрономи откриха първоначален пръстен от прах и газ на 45 милиона години, който е най-древният известен на учените формиращ планети диск във Вселената, съобщи ЮПИ.

Дискът рекордьор обгражда червено джудже в звездната асоциация Карина. Звездната асоциация е обширна система от горещи и млади звезди с общ произход.

"Повечето подобни дискове изчезват за по-малко от 30 милиона години", заяви астрономът Стивън Силвърбърг от университета на Оклахома.

Планетарният диск около червеното джудже е просъществувал необичайно дълго време. Откритието е направено от астрономи любители.

За да установи местонахождението на райони, в които е възможно да се формират планети, НАСА потърси помощта на около 30 000 астрономи любители, които участваха в програма, озаглавена "Търсене на диск". Участниците наблюдаваха и класифицираха около 2 милиона звездни обекта.

"Без помощта на астрономите любители, които изследваха тези обекти и подбраха най-впечатляващите от тях, никога нямаше да забележим диска рекордьор - увери астрономът Марк Къчнър от центъра за космически полети "Годард" на НАСА. - Мисията с инфрачервените телескопи WISE откри 747 милиона обекта, от които очакваме няколко хиляди да са с обграждащи звезди дискове."

Определянето на възрастта на звезда невинаги е лесно, а в някои случаи - невъзможно, но звездите в звездната асоциация Карина изглежда са родени по едно и също време и от един и същ източник на материя.

Все пак са нужни допълнителни изследвания, които да потвърдят възрастта на диска.

"Изненадващо е да се наблюдава обграждащ звезда диск, който вероятно е на 45 милиона години, защото подобни дискове обикновено изчезват за няколко милиона години", отбеляза астрономът Джонатан Гание от института "Карнеги".

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal Letters.

/БТА/

Коментари в сайта

Последни новини