Окупаторите на резервата в Орегон шокиращо оправдани

Седемте лидери на въоръжената милиция, която в продължение на 41 дни беше окупирала федерален природен резерват в американския щат Орегон, бяха оправдани, като са били свалени повдигнатите обвинения срещу тях, съобщават американските медии.

Изненадващата оправдателна присъда ги оправда за престъпления за заговор и огнестрелни оръжия.

Адвокатът на един от окупаторите, Амън Бънди, който е главното действащо лице в цялата случка, е бил свален на земята от съдебната охрана след като крещял на съдията.

Въоръжената милиция окупира резервата в началото на януари, обвинявайки федералното правителство в незаконна намеса в делата на фермерите. Участниците в окупацията настояваха земята, където е природният резерват, да се върне на местните фермери и дървосекачи.

Един от протестиращите беше застрелян от полицията по време на сблъсъци извън резервата, когато някои от подсъдимите бяха арестувани, дни преди окупацията да приключи мирно през февруари.

Окупацията подчерта надигащото се негодувание сред селските общности в американския запад заради федералния контрол върху земята.

На общо 26 души бяха повдигнати обвинения във връзка с окупацията. Някои вече бяха признати за виновни за заговор. Втора група обвиняеми трябва да се изправят пред съда през февруари догодина.

Прокурорите са защитавали тезата, че обвиняемите, водени от Амън Бьнди и брат му Райън, не са позволили на федерални служители да си вършат работата в природния резерват.

Но адвокатите са пледирали, че съдебното жури не е успяло да установи по несъмнен начин, че окупаторите са възнамерявали да попречат на федерални служители да отидат на работа.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини