Мексиканският президент ще се срещне с Доналд Тръмп

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието и Доналд Тръмп се са договорили да се срещнат скоро, предадоха Франс прес и БТА.

За предстоящия разговор съобщи Пеня Нието, след като поздрави Тръмп с победата му на президентските избори в САЩ.

"С новоизбрания президент се договорихме да се срещнем, за предпочитане по време на преходния период (преди Тръмп да положи клетва през януари), за да определим ясно посоката, по която ще поемат отношенията между двете страни", заяви на пресконференция мексиканският държавен глава.

Той определи като "сърдечен, приятелски и изпълнен с уважение" телефонния си разговор с човека, който по време на предизборната си кампания напоително хулеше мексиканците, отбелязва АФП.

Депортирането на незаконни мексикански имигранти от САЩ може да се засили след встъпването в длъжност на президента Тръмп, но този процес няма да започне скоро, заяви мексиканският зам.-вътрешен министър за миграцията Умберто Роке Вилануева, цитиран от Ройтерс.

Мексико също така има готовност да лобира в Конгреса на САЩ и да използва всички законни средства да блокира плана на Тръмп Мексико да плати за изграждането на предложената от него стена по южната граница на САЩ, добави Вилануева.

През лятото проблемът за стената предизвика недоразумения около едно кратко песещение на Тръмп в Мексико. Тогава политици в страната критикуваха Пеня Нието, че е говорил с госта.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини