Лукарски чака повече оръжейни поръчки при Тръмп

Министърът на икономиката Божидар Лукарски очаква избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ да засили американския интерес към българската оръжеен бизнес.

По време на посещение във ВМЗ-Сопот Лукарски заяви, че за България поръчките, които са свързани с американската оръжейна индустрия, са много важни и се надяваме, че както досега и от сега нататък, след идването на Доналд Тръмп, няма да има промяна, а по-скоро засилване. 

Министър Лукарски посети площадка Иганово, където се запозна с новата система за периметър на охрана и видеонаблюдение, която ще спомогне за повишаване на мерките за сигурност. В Сопот министърът на икономиката откри и обновения автопаркинг за специализиран транспорт. В него са инвестирани около 1 млн. лева собствени средства на предприятието. Той разгледа и цех 350, който е с нова поточна линия. 

ВМЗ-Сопот работи на печалба има поръчки почти до края на 2018 г. Част от тях са свързани с американската оръжейна индустрия, посочи министър Божидар Лукарски пред БНР. 

Лукарски посочи, че в завода се откриват нови цехове, производството се модернизира, условията на труд стават все по-добри, а заплащането се увеличава. 

„Всичко това се дължи на постигнатите добри финансови резултати, които нареждат ВМЗ сред най-печелившите държавни дружества. Поръчки има и за 2017 г., и 2018 г., а идеята ни е да разширим производството, като се стремим към нов асортимент на продукти и увеличаване на продукцията“, категоричен бе той. 

Министър Лукарски допълни, че заводът се нарежда на челни позиции по продажби, които през тази година са за над 303 милиона лева, в сравнение с 2015 година, когато са били едва 25 милиона лева. Министърът на икономиката изтъкна, че през 2016 г. ВМЗ-Сопот се е утвърдил като значим фактор в българския военно–промишлен комплекс. По думите му предприятието осигурява голяма част от заетостта в региона, въз основа на което безработицата е около 3 % и е два пъти по-ниска от средната за страната. 

Той допълни, че персоналът вече е около 4 100 души, като от началото на 2016 г. е увеличен с близо 1 100 човека, а средната работна заплата достига над 950 лв. след въвеждане на бонусната система за допълнително материално стимулиране.

Преди дни стана ясно, че държавната оръжейна търговска компания "Кинтекс" е повишила със 100% подписаните договори през 2016 година спрямо предходната. 
Отбранителната индустрия разполага със значителен производствен капацитет - в сектора са заети около 15 000 висококвалифицирани работници, а годишният оборот на дружествата нараства и е близо 600 млн. лв. Обемът на износа постоянно расте, което се дължи най-вече на водената от българските компании активна маркетингова политика, каза тогава Лукарски.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини