14 ноември е Световен ден за борба с диабета

На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. 460 000 души в България живеят с диабет, а 200 000 българи са засегнати, но не знаят и не се лекуват. В световен мащаб страдащите от болестта са над 360 млн. души, съобщи БГНЕС.

На фона на стряскащата статистика, на 14 ноември от 10.00 до 14.00 часа, във фоайето на Поликлиниката на ВМА в столицата, всеки желаещ ще може да си направи безплатно изследване на кръвна захар и ако е необходимо – консултация със специалист-ендокринолог. Кампанията е под мотото: "Изследвай се, ако мислиш, че си в риск! Може да избегнеш застрашаващи живота усложнения!"

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването. Захарният диабет е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар, което се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1).

Ефективното лечение, може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел: да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар. Международната диабетна федерация препоръчва следните стойности на добър контрол - кръвна захар преди хранене: 4-7 ммол/л; кръвна захар 2 часа след хранене: < 10 ммол/л). За поставяне на диагноза и контрол на захарния диабет се измерва и (HbA1C), който е показател за контрола на захарния диабет през последните 3 месеца. Препоръката на МДФ е гликираният хемоглобин да е под 7% или съобразно индивидуалните препоръки на ендокринолога. Доказано е, че подобреният гликемичен контрол намалява риска от развитие на усложнения и увеличава продължителността на живота.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини